به طور خلاصه به علم ژئوفيزيك مطالعه زمين با استفاده از روشهاي فيزيكي گويند. آغاز علم ژئوفيزيك به كشف گيلبرت درباره مغناطيس زمين و تئوري نيوتن درباره نيروي گراني زمين بر ميگردد. مطالعات ژئوفيزيكي برخلاف مطالعات زمينشناسي بيشتر كمي و غير توصيفياند تا كيفي و توصيفي. هدف اصلي بررسيهاي ژئوفيزيكي، تعيين محل ساختارهاي زمينشناسي و درصورت امكان اندازهگيري ابعاد و ويژگيهاي فيزيكي آنهاست. مثلاً در اكتشاف نفت، هدف به دستآوردن اطلاعات ساختاري است زيرا نفت با عوارض خاصي مثل طاقديس، گسل و … در ارتباط است.

روشهاي ژئوفيزيكي به صورت گستردهاي در اكتشاف نفت استفاده ميشوند. پيشرفتهاي اين روشها در اثر گسترش ابزارهاي دقيقتر و پيچيدهتر براي كسب اطلاعات و هم چنين ظهور كامپيوترهاي بسيار سريع براي پردازش دادههاي حاصل شده است.
به طور كلي ژئوفيزيك به دو دسته ژئوفيزيك علمي و ژئوفيزيك عملي تقسيم ميشود:
ژئوفيزيك علمی :
بررسي و شناسايي بعضي از خصوصيات فيزيكي زمين كه خود به بخشهاي كوچكتري تقسيم ميشود:
ـ ژئودزي و گرانيسنجي: مطالعه شكل و ميدان گرانش زمين
ـ لرزهشناسي: مطالعه زمين لرزهها و ارتعاشات حاصل از انفجار هستهاي و شيميايي
ـ ژئومغناطيس و ژئوالكتريكي: مطالعه مغناطيس زمين و پديدههاي الكتريكي آن
ـ ژئوترمومتري: مطالعه ويژگيهاي حرارتي زمين
ـ تكتونوفيزيك: مطالعه جنبههاي فيزيكي تكتونيك جهاني و منطقهاي
ـ ژئوكاسموگرافي: مطالعه و بحث درباره منشأ زمين
ـ ژئوكرونولوژي: مطالعه و بحث درباره تاريج زمين و زمان حوادث آن
همچنين علوم ديگر از قبيل هواشناسي و فضاشناسي در محدوده علم ژئوفيزيك قرار ميگيرند.
ژئوفيزيك عملي (كاربردي يا اكتشافي) : استفاده از روشهاي ژئوفيزيكي و اندازهگيري خصوصيات فيزيكي سنگهاي زيرسطحي براي اكتشاف ذخاير پنهان شده در زير زمين (از قبيل نفت، گاز، آب، كانيها و …) و يا براي مقاصد مهندسي كه به سه بخش تقسيم ميشود.
ـ دورسنجي: مطالعه خصوصيات سنگهاي سطح زمين با استفاده از ماهواره در مقياس بسيار بزرگ كه تشعشعات و امواج راداري، مايكروويو و مادون قرمز توسط دوربينهاي مخصوصي ثبت ميگردند.
ـ چاهپيمايي يا چاهنگاري: مطالعه و بررسي درون زمين با استفاده از دستگاههاي پايين رونده كه بيشتر از ساير روشهاي ژئوفيزيكي مورد توجه زمينشناسان است.
ـ ژئوفيزيك سطحي (Surface Geophysic): مطالعه خصوصيات فيزيكي سنگهاي سطحي و دريايي و زميني انجام ميشود. روشهاي مطالعه ژئوفيزيك سطحي بسيار گوناگون است

خانه مهندسی نفت
" گامی تخصصی بسوی اشتغال در صنعت نفت کشور "