مهار فوران چاههای نفت و گاز، همواره یکی از دغدغه های پس از کشف نفت بوده است.آزاد شدن نیروی عظیم طبیعت، به صورت خارج از کنترل، هولناک است.بدون شک، کنترل فوران مقولهایست و مهار فوران چاههای سرکش که از کنترل خارج شدهاند، مقولهای دیگر، هرجا که چاهی برای استخراج نفت و گاز حفر میشود، میبایست تمهیدات لازم برای کنترل فوران و در صورت خارج شدن فوران از کنترل، مهار چاه نیز مد نظر قرار گیرد، به همین دلیل است که کلیهی دکلهای حفاری در خشکی و دریا مجهز به تجهیزات کنترل فوران میباشند. براساس مقررات شرکتهای حفاری، دستورالعملهای لازم برای مقابله با این پیشامد باید تدوین شود و مسئولیتهای اشخاص، معلوم شود و افراد بر پایهی مسئولیتهای محوله میبایست دورههای آموزشی لازم را طی کنند.

پیامدهای فوران چاههای نفت وگاز، بسیار ناگوار است، ساده ترین فوران میتواند میلیاردها تومان، به تجهیزات، خسارت وارد کند و دهها میلیارد تومان از ذخایر طبیعی کشور را نابود و به محیط زیست خسارات جبرانناپذیری وارد کند و ممکن است، این حادثه، خسارات جانی نیز داشته باشد.لازم به ذکر است که احتمال وقوع فوران همواره وجود دارد و این مختص شرکت، کشور و یا منطقهی خاصی نیست ومی تواند در چاههای دریایی و یا حفرشده در خشکی حادث شود.فوران ممکن است در چاههای بسیار عمیق و با فشار بالا و یا در چاههای کمعمق و با فشار پایین حادث شود.
مهار چاههای سرکش، نیازمند دانش، هنر، خلاقیت و تجربه است و تنها در قالب یک کار گروهی منسجم با مدیریت قوی ممکن می گردد. بدون داشتن دانش مهندسی حفاری، مخازن، زمینشناسی و سایر علوم مرتبط با نفت وگاز، مهار چاه امکان ندارد. طبیعی است که این مجموعه از دانشهای ذکرشده، در یک گروه از کارشناسان جمع میشود.

خانه مهندسی نفت
" گامی تخصصی بسوی اشتغال در صنعت نفت کشور "